Deň knižníc alebo ako sme nazreli do kníh......

09.03.2012 16:30

Pri príležitosti marca – mesiaca knihy, sme si v jedno sobotné popoludnie spravili aj my v priestoroch našej skautskej klubovne Deň kníh, knižníc.

Sobota bola síce upršaná a studená, ale my sme si z nej spravili popoludnie, ako sa patrí.

Na začiatok sme si pozvali sestru našej Peťky Surikaty – Martinku Trungelovú, ktorá nám predstavila svoje básnické zbierky, veľmi zaujímavo nám o nich porozprávala a týmito slovami nás aj veľmi obohatila. Jednou z jej básní bola báseň o bábovke a to sa nám náramne hodilo, lebo naša vedúca Katka nám pripravila chutnú bábovku, ktorou sme sa občerstvili. Na záver tejto besedy sme dostali zaujímavú ponuku. Byť ilustrátormi novej básnickej zbierky, takže sme Martinke sľúbili, že jej nakreslíme zopár obrázkov a tie budú potom zverejnené v jej novej knižočke.

 

Po tejto zaujímavej časti sme ukotvili v našej skautskej knižnici. Najprv sme si ju rozdelili na  jednotlivé sekcie a potom kukuk, nazreli sme do tajomstva kníh. Pomocou záhadných otázok sme sa v knihách dozvedeli veľa zaujímavého, ako napríklad:

 

  1. Ako sa volali dvaja kamaráti zo svetoznámej rozprávky Snehová kráľovná?

Ak nevieš – odpoveď nájdeš v knihe od najznámejšieho rozprávkara H. CH. Andersena – v sekcii Rozprávky /Rozprávky – červená kniha  – str. 9, druhý odstavec.

 

  1. Čo vzali zbojníci Gerde, keď ju prepadli v lese?

Ak nevieš – odpoveď nájdeš v tej istej knihe na str. 15.

 

  1. Kaj musel správne u Snehovej kráľovnej zložiť ľadový hlavolam. Aké to bolo slovo?

Odpoveď nájdeš v tej istej knihe na str. 18.

 

  1. Minulú družinovku sme mali tému Deň sesterstva. Sesterstvo je často námetom aj pre rôzne knihy, rozprávky..... Jednu takú knihu máme aj vo svojej knižnici. Hľadaj ju v sekcii Náboženská literatúra.

 

  1. V sekcii Príroda máš knihu Vreckový atlas Stromy. Na stranách 148 – 155 sa píše o brezách. Nájdi druh brezy, ktorá je sladká.      

 

 

  1. V náboženskej literatúre nájdi knihu o patrónovi  nášho kostola. Na predposlednej strane nájdeš príbeh o dievčatku, ktoré tento náš patrón uzdravil. Čo jej dal prehltnúť?     a podobne.....

 

Príjemným spestrením tejto vydarenej akcie bolo premietanie Andersenovských rozprávok na plátne, takže, hoci sme boli v našej škole, cítili sme sa ako v kine. Rozprávky boli pekné a poučné. Vlastne celé popoludnie bolo v duchu takej múdrosti, pretože ako povedal známy pedagóg J.A. Komenský  „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“